Zdrowie na zawłanie .pl

Kiełki bogate w witaminy

W obecnych czasach bardzo modne staje się zdrowe odżywianie i wszelkie aspekty z nim związane. Sięganie po naturalne i świeże produkty oraz odpowiednie ich komponowanie w posiłkach to rzecz jak najbardziej trendy. Czy to chwilowa moda? Miejmy nadzieję że nie.

Kiełki bogate w witaminy

pixabay.com / nonnatthapat

Czym są kiełki?

Kiełki to skondensowane w nasionach witaminy, które pod wpływem ciepła, wilgoci i enzymów ulegają przemianie w związki łatwo przyswajalne dla ludzkiego organizmu.
Są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych oraz mikroelementów wzmacniających ludzki organizm i poprawiających jego ogólną kondycję. Nie zawierają wielu kalorii, więc mogą być z powodzeniem stosowane w dietach odchudzających. Do najwartościowszych kiełków można zaliczyć między innymi kiełki lucerny, brokuła, buraka, fasoli, kapusty, koniczyny, kozieradki, rzeżuchy, pszenicy, rzodkiewki, słonecznika oraz soczewicy.

Na co wpływają kiełki?

Kiełki pomagają obniżać ilość złego cholesterolu, a więc są szczególnie wskazane dla osób cierpiących na miażdżycę. Przeciwdziałają także różnym wirusom i nowotworom, np. w kiełkach brokuła znajdują się duże ilości sulforafanu, co sprawia, że kiełki wykazują działanie antynowotworowe. W lucernie natomiast znajdziemy substancję pomagajacą zapobiegać rakowi trzustki. Kiełki rzeżuchy z kolei obniżają poziom cukru we krwi, a kiełki rzodkiewki podnoszą odporność organizmu i pomagają odzyskać siły po okresie zimowym oraz w okresie rekonwalescencji. Dodatkowo wpływają korzystnie na stan skóry, wygląd włosów i paznokci. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi żelaza, fosforu i wapnia, a więc wzmacniają kości i zęby. Ponadto zawierają również magnez, potas, miedź i cynk niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak widzimy regularne spożywanie tak wartościowych kiełków zapobiega wielu poważnym schorzeniom, pobudza system odpornościowy, uzupełnia w organizmie niedobór witamin i składników mineralnych, jak również działa profilaktycznie i przeciwnowotworowo. Kiełki są doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, serów czy kanapek. Można je bezpiecznie pojadać w ciągu dnia i tym samym wzbogacać nasze niejednokrotnie ubogie menu. Oby ten trend na zdrową żywność trwał jak najdłużej!

Kiełki witaminy: kiełki  zdrowa żywność  zdrowe odżywianie  kiełki lucerny  kiełki buraka  kiełki słonecznika  produkty naturalne  diety  witaminy  składniki mineralne 

Wasze opinie:

Ja osobiście lubię kiełki rzeżuchy - są... Gość

Ja osobiście lubię kiełki rzeżuchy - są pyszne, ostre i aromatyczne! Polecam wszystkim! A poza tym łatwe do wysiewania w domu - wystarczy wysypać je na watę, ligninę lub nawet płatki kosmetyczne nasączone wodą... Po tygodniu można jeść!

Jeśli planujemy dziecko bardzo ważne jest to,... ola

Jeśli planujemy dziecko bardzo ważne jest to, abyśmy spożywali dużo zielonych warzyw. Ja polecam brokuły, fasolę - mają bardzo dużo kwasu foliowego, który jest tak bardzo potrzebny. Można również przyjmować go w tabletkach - 0,4mg kwasu foliowego na dobę.


                                  
pseudonim lub nick:
przepisz kod: Przepisz kod
Moje strony: ekspresy odkurzacze zegarki zegarki smartwatch solary

Czytaj także:

Yerba mate: Yerba mate

Yerba mate

Yerba Mate to delikatny napar o łagodnym smaku uzyskiwany z wysuszonych i zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest bardzo rozpowszechniony w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii, a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.

Yerba mate »
Solarium: Jak opalać się w solarium?

Jak opalać się w solarium?

Chcąc wyglądać pięknie i jednocześnie mieć delikatnie opalone ciało udajemy się na plażę lub do solarium. Jednakże musimy być świadomi tego, że opalanie, szczególnie promieniami UVA emitowanymi w solarium, może być dla nas szkodliwe.

Solarium »
Kiełki witaminy: Kiełki bogate w witaminy

Kiełki bogate w witaminy

W obecnych czasach bardzo modne staje się zdrowe odżywianie i wszelkie aspekty z nim związane. Sięganie po naturalne i świeże produkty oraz odpowiednie ich komponowanie w posiłkach to rzecz jak najbardziej trendy. Czy to chwilowa moda? Miejmy nadzieję że nie.

Kiełki witaminy »
Herbata: Parzenie herbaty

Parzenie herbaty

Ten gorący, aromatyczny napar o niezliczonych odcieniach i smakach skutecznie rozgrzewa organizm, delikatnie pobudza i motywuje do pracy.

Herbata »
Kawa rodzaje: Kawa i jej rodzaje

Kawa i jej rodzaje

Na świecie dominują dwa główne typy kawy: Arabica oraz Robusta. Krzewy kawowca uprawiane są w rejonach zwrotnikowych. Arabica, mniej odporna od Robusty, rośnie na wysokości powyżej 900 m n.p.m., ponieważ właśnie na takiej wysokości najłatwiej zwalcza się chorobę zwaną rdzą kawy.

Kawa rodzaje »
Tonik do twarzy: Dlaczego warto używać toniku do twarzy?

Dlaczego warto używać toniku do twarzy?

Tonik do twarzy to preparat mający na celu przywrócenie naszej skórze naturalnego pH. Kiedy go stosujemy usuwamy z twarzy pot, zanieczyszczenia oraz makijaż. Dodatkowo kosmetyk ten nawilża naszą cerę, matuje ją i delikatnie napina.

Tonik do twarzy »