To niewielkie warzywo, które zdominowało jedną z najzdrowszych diet na świecie – dietę śródziemnomorską, cieszy się wciąż niesłabnącym powodzeniem.
FreeImages.com/Stefan Groh
Jego zastosowań kulinarnych aż nie sposób wyliczyć – możemy go spotkać w zupach, sosach, sałatkach, przetworach oraz sokach warzywnych, jak również w wielu, wielu innych potrawach. Jednym z cenniejszych składników pomidorów jest likopen, barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce z nowotworami, ponieważ niweluje on ryzyko powstania choroby. Dodatkowo, substancja ta chroni komórki nerwowe, co zapobiega zawałom serca, rozwojowi miażdżycy oraz udarom mózgu. Likopen dobrze przyswaja się w obecności tłuszczów, np. oliwy z oliwek, jak również w postaci przetworzonej, np. w soku pomidorowym, przecierze, koncentracie czy ketchupie.
Osoby na diecie powinny spożywać dużo pomidorów, ponieważ zawierają one znaczne ilości błonnika, jednocześnie mając niewiele kalorii, co wspomaga odchudzanie. Co więcej, pomidory pomagają utrzymać prawidłową przemianę materii, a co za tym idzie oczyszczają organizm. Pomidory zawierają wiele cennych witamin i minerałów, np. żelazo, które niezbędne jest u osób po zabiegach operacyjnych, u kobiet ciężarnych, przy obfitych menstruacjach, czy u wcześniaków. Innym dobrodziejstwem pomidorów jest potas, który działa pozytywnie na mózg oraz serce, wzmacnia organizm, jak również działa anty-stresowo i uspokajająco. Zawarte w pomidorach witaminy A, C i E dotleniają skórę, wzmacniają naczynia krwionośne, wpływają pozytywnie na wzrok oraz odmładzają i dodają blasku cerze. Warto zatem jeść pomidory przyrządzane na różne sposoby, gdyż są one nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne i nietuczące.
Pomidory dieta opinie:
ekspresy do kawy zegarki sklep odkurzacze bezprzewodowe odżywki białkowe solary panele fotowoltaiczne kolektory słoneczne instalacje solarne proteiny smartfony sklep zegarki zegarki smartwatch
Czytaj także:
Moda na zdrowy styl życia sprawiła, że chętniej sięgamy po produkty mleczne zawierające różne probiotyki. Udowodniono, że dostarczanie ich organizmowi przynajmniej raz dziennie poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego oraz wzmacnia układ odpornościowy człowieka.
Na rynku dostępnych jest wiele naturalnych preparatów reklamowanych jako doskonałe środki odchudzające. Jednym z nich są specjalne mieszanki ziołowe, które pomagają regulować przemianę materii i spalać tłuszcz, a co za tym idzie powodują utratę wagi.
Chcąc zrzucić kilka kilogramów nie wystarczy tylko ograniczyć ilość jedzenia. Trzeba ćwiczyć lub po prostu się ruszać. Jak? To zależy od tego, które partie naszego ciała chcemy wymodelować, w jakiej kondycji zdrowotnej jesteśmy i gdzie chcemy ćwiczyć.
Któż z nas nie próbował choć raz się odchudzić? Ostre diety, intensywny wysiłek fizyczny oraz inne sposoby mogą być skuteczne, ale nierzadko kończą się efektem jojo. Oto kilka rad, dzięki którym utrata wagi nie obróci się przeciwko nam.
Czerwone wino wytrawne wypijane w umiarkowanych ilościach, czyli od 1 do 2 kieliszków dziennie, może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dlaczego?
W dzisiejszych czasach, kiedy media lansują piękną, zgrabną sylwetkę z jędrną, sprężystą skórą, większość kobiet ulega nieodpartej pokusie, aby wyglądać jak top modelka czy gwiazda filmowa.
pomidory likopen witaminy minerały składniki odżywcze dieta odchudzanie żelazo potas