FreeImages.com/Aureliy Movila
Bogate w witaminy soki warzywne szybko pomogą nam zregenerować organizm i poprawić kondycję naszych włosów i paznokci. W sporządzaniu soków warzywnych ważne jest odpowiednie komponowanie składników, tak aby uzyskać nie tylko pyszny sok, ale także apetyczny wygląd napoju.
Ciekawym przepisem na bombę witaminową jest sok czerwony. Do jego sporządzenia będziemy potrzebować: dwa duże pomidory, sporą paprykę czerwoną, kilka małych marchewek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki. Paprykę kroimy na paski, usuwamy gniazdo nasienne i również dzielimy na mniejsze kawałeczki, co ułatwi miksowanie. Możemy także obrać paprykę jeżeli mamy więcej czasu i chęci. Marchewki szorujemy pod bieżącą wodą, odcinamy ogonki i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, dosypujemy umytą i posiekaną natkę pietruszki, dolewamy odrobinę wody i miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sok wkładamy do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony! Smacznego! Zobacz także ciekawe przepisy na soki bananowe i inne owocowe.
Wiadomo, że świeży sok zawiera najwięcej witamin, więc warto zainwestować w wyciskarkę do soków lub mikser. Szczególną uwagę zwracajmy na wytrzymałość i łatwość mycia.
Soki warzywne i owocowe opinie:
spróbuję
ej bo mi się chce piciu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Najlepszy i najzdrowszy jest sok z buraków
ale soku z buraków nie można pić takiego prosto z sokowirówki. Trzeba dodać wody ;) Zresztą do wszystkich soków z warzyw lub owoców zalecane jest dodanie wody
poza tym soki mogą być jeszcze:
warzywne: z buraków, z marchewki, z pomidorów, z natki pietruszki, z ogórków kiszonych
owocowe: z jabłek, pomarańczy, cytryn,
Bananowy raczej nie, bo z banana soku nie wyciśniesz, musisz coś dodać, np. mleko i nie jest to wówczas czysty sok. Poza tym, napój bananowy ma b. dużo kalorii.
Pozdrawiam
To podstawa naszego wyżywienia - błonnik, witaminy i minerały łatwo i szybkowchłanialne przez organizm.
Jeśli ktoś chce sobie zrobić KUBUSIA w domu, to należy w sokowirówce zrobić sok z marchwii i jabłka (4 marchewki na 1 jabłko) potem przelać sok do miksera i dodać banan (1- 2) i wszystko zmiksować. I wychodzi pyszny, zdrowy, gaszący pragnienie, sycący i z zawartością 100% witamin domowy soczek :) Soki, które postoją na słońcu, lub do następnego dnia tracą swoje właściwości. Soki kupowane w sklepach, nawet tzw. jednodniowe zawierają maks 60% wartości. Soki owocowe mogą stać do 4h a warzywne do 10g. Ale najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu, za wyjątkiem soku z buraków.
jak robię sok z buraczków z dodatkiem jabłuszka to później odlewam przez sitko na godzinę do lodówki pycha nawet piją moje maluchy ;)
najlepsze są soki z buraków
soki warzywne i owocowe tracą swą moc po 20 minutach od zrobienia ponieważ tracą zawarte w nich enzymy... dlatego należy je pić od razu albo wlewać do słoików po same brzegi tak by nie było dostępu powietrza i zakręcić a następnie do lodówki, takie mogą stać do dwóch dni.
póki co robię codziennie szklankę soku z marchwi BIO, chcę wszystkie wypróbować, marchew jest cudowna w smaku, a burakow jakoś się trochę obawiam Chyba jest to ciekawy smak
Uważam, że istotną rzeczą jest zakup produktów BIO, lub z własnego ogrodu, trochę droższe ale wartościowe. Te zwykłe są naszpikowane chemią, więc chyba nie są to takie najzdrowsze soczki. jak myślicie? Całkiem niedawno przestawiłam się na warzywa i owoce bez chemii, wędliny i inne rzeczy kupuje normalne, bo szkoda kasy ..
ekspresy do kawy zegarki sklep odkurzacze bezprzewodowe odżywki białkowe solary panele fotowoltaiczne kolektory słoneczne instalacje solarne proteiny smartfony sklep zegarki zegarki smartwatch
Nie od dziś wiadomo, że nagromadzenie toksyn w naszym organizmie spowalnia przemianę materii, co w efekcie powoduje złe samopoczucie, wzdęcia i nieatrakcyjny wygląd. Zaradzić temu może 3-dniowa dieta oczyszczająca, która polega na spożywaniu tylko płynnych posiłków.
Latem, kiedy ogrody są pełne świeżych i pysznych warzyw, możemy spróbować przyrządzić smaczne i zdrowe soki warzywne. Nie tylko pomogą one nam stracić kilka kilogramów na wadze, ale także wzmocnią nasz organizm i uzupełnią brak witamin.
Ciekawym pomysłem na urozmaicenie sobie dnia jest sporządzenie soku owocowego na bazie bananów. Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, potasu, magnezu oraz selenu, a zawarty w nich błonnik ma zbawienny wpływ na przemianę materii.
Szybkie tempo życia i związany z nim brak systematyczności w spożywaniu wartościowych posiłków każdego dnia powoduje, że w naszym organizmie spada poziom witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
Powszechnie wiadomo, że najzdrowiej jest jeść surowe warzywa. Nie wszystkie oczywiście. Surowego kalafioru czy ziemniaków jeść nie wolno, ponieważ możemy się zatruć. Najprostsze jest gotowanie, jednakże wtedy warzywa tracą większość swoich cennych witamin.